Natuurpunt kern Deurle-Latem

Natuurpunt Deurle-Latem

Hier vindt u een overzicht van de activiteiten die de kern Deurle-Latem van Natuurpunt binnenkort voor u organiseert. Iedereen is welkom, de onderwerpen worden met zorg voorbereid en het entreegeld (als er al een gevraagd wordt) houden we laag.

Het is overbodig dat we zeggen dat we de meeste activiteiten van 2020 moeten beperken.

PS. Kijk ook eens in ons logboek van voorbije activiteiten.

Volg de corona-natuur-etiquette op je wandeling

Sinds de start van de tweede lockdown wordt de natuur opnieuw overspoeld door wandelaars. Ook in onze gebieden is het drukker dan anders. Soms té druk, en dat komt vooral omdat er te weinig natuur is in Vlaanderen. Want je hebt nooit teveel natuurliefhebbers, enkel te weinig natuur.

We vragen daarom de corona-natuur-etiquette van Natuurpunt te respecteren.

Zolang coronamaatregelen gelden, passen we ook onze agendapagina zo goed mogelijk aan.

 

Wandelpaden in Latemse Meersen en aan de Westerplas

In 2019 heeft Natuurpunt Kern Deurle-Latem de wandelpaden in de Latemse Meersen en aan de Westerplas geïnspecteerd, met speciale aandacht voor afsluitingen, bewegwijzering, informatieborden en de toestand van de paden. Het rapport diende als basis om verbeterwerken voor te bereiden.

We hopen binnenkort de bewegwijzering (inclusief bordjes 'honden aan leiband') en informatieborden te bestellen. Andere lopende initiatieven betreffen de verbetering van afsluitingen en paden, waarbij meer partijen betrokken zijn. We hopen ook daarvoor snel resultaat te boeken, want b.v. de knuppelpaden in de Latemse Meersen zijn echt wel aan herstelling toe.

U mag ons altijd een berichtje sturen via of bel Frederik Van Vlaenderen op .

...klik voor de 10 corona-wandeltips...

...minder...

 

10 tips om veilig en gezond van de natuur te genieten

1. Hou afstand en laat elkaar vlot passeren. Hou even in op smalle stukken, wacht geduldig op een plek waar je elkaar kan voorbijsteken. Kruis elkaar niet op vlonder- of knuppelpaden.

2. Volg de routes indien mogelijk in de richting van de bordjes. Vooral bij het kruisen is afstand houden moeilijk. De wandelingen van Natuurpunt hebben doorgaans een vaste richting.

3. Laat geen vuilnis achter. In veel natuurgebieden staan geen vuilbakken om het natuurplaatje niet te verstoren. Neem je afval dan gewoon mee terug naar huis.

4. Hou de hond aan de leiband. Loslopende honden verstoren de natuur grondig. Reetjes en vogels raken erdoor opgeschrikt. Andere bezoekers ook.

5. Blijf op de paden. We hebben spijtig genoeg te weinig natuur in Vlaanderen om vrij rond te struinen zonder de natuur te verstoren.

6. Ga wat vroeger of wat later wandelen. ’s Ochtends vroeg heb je trouwens het mooiste licht en heb je meer kans om vogels, reetjes en eekhoorns te zien. Ook de avondschemering zorgt voor een magische sfeer.

7. Zoek de minder bekende natuur op. Natuurpunt beheert meer dan 500 natuurgebieden in heel Vlaanderen. Daar zitten echte pareltjes tussen. Je ontdekt ze op deze interactieve kaart.

8. Kies eens een alternatieve startplaats. Vaak is het vooral erg druk aan de klassieke toegangspoorten, zoals de abdij aan Averbode Bos & Heide. Terwijl er tientallen andere plaatsen zijn om van te vertrekken.

9. Kom bij voorkeur met de fiets. De parkings geraken snel overvol. Of parkeer je auto wat verderop. Maar wel reglementair, anders eindigt je wandeling met een boete.

10.Doe ook iets terug voor de natuur waar je zo van geniet. Dat kan bijvoorbeeld door zelf afval op te ruimen, door lid of vrijwilliger te worden bij een natuurbeschermende vereniging zoals Natuurpunt, of door een financiële bijdrage te doen voor meer natuur. Als je nu BOS sms’t naar 8686 kan je 4 € schenken voor 2 m2 extra bos.

agenda-item

zaterdagen 16, 30 januari en 13 februari 2021

Drie beheerdagen in de Latemse Meersen

We hopen deze winter weer natuurbeheerswerken te kunnen realiseren, al zal het natuurlijk afhangen van de coronamaatregelen die dan van kracht zijn. We plannen werkzaamheden in de Latemse Meersen in de buurt van de Kwakstraat. We spreken telkens af om 10u aan het Cultureel Centrum in de Kwakstraat.

Wil je ook graag een toffe werkdag (of een halve) beleven in de buitenlucht van de Latemse Meersen? We werken in een veilige groep aan een oordeelkundig beheer van het natuurgebied. Je hoeft niet per se met een kettingzaag te werken (tenzij je dat juist verkiest, natuurlijk). Iedereen is welkom en kan zich nuttig maken. Wij zorgen voor het materieel en de expertise.

Wil in elk geval vooraf je deelname bevestigen bij Rupert ( of ). Dat is nodig om de voorschriften te respecteren en onze veiligheidsmaatregelen te optimaliseren. Laat dit meer een aansporing zijn dan een ontmoediging om deel te nemen!

Ons natuurgebied wordt groter, bekender en nog meer geliefd. We kunnen dus meer handen (uit de mouwen) gebruiken in onze beheerploeg. Misschien heb je vrienden die dat zien zitten? Vraag het hen, of kom samen. Rupert hoopt op je reactie. Mail hem op of stuur een berichtje/whatsapp naar .

agenda-item

vrijdag 19 februari 2021 (online, 20.00-21.30 uur)

Natuurbeheer met Herdwickschapen

Vorig jaar, nog vóór de coronacrisis, vertelde Tom Embo in De Vierschaar over “onze” schaapskudde, de Herdwickschapen die je kent van de Westerplas, de Latemse meersen of die je ziet op de weide naast het museum Gevaert Minne (straks weer met de lammetjes). Wie dat toen miste, of het nog eens wil horen (het lukt Tom nooit twee keer exact hetzelfde te vertellen) is welkom op 19 februari op deze webinar.

Toen de Westerplas vanaf 2006 werd aangelegd als gecontroleerd overstromings­gebied om een ongelukkig geloka­liseerde woon­wijk te beschermen tegen over­stromingen, zochten we een schapenras dat kon aarden in deze moerassige biotoop. De Westerplas werd overigens snel een natuurparel die massa’s watervogels aantrekt.

Op 19 februari verneem je hoe de schapen uit de bergen van het Lake District gekozen werden voor onze Latemse natuurgebieden en je leert het bijzondere bestaan kennen van de bergherders in Cumbria. Het kostte 10 jaar om hun vertrouwen te winnen. Geniet mee van de prachtige natuurbeelden uit dit berggebied op de grens van Engeland en Schotland, dring door in het traditionele leven van de herders, krijg wat reistips voor een bezoek aan deze streek en leer waarom we de Engelse schapen naar hier brachten om onze Latemse natuur te beschermen en hoe dit ook Engelse schapenboeren op ecologische gedachten bracht.

Voor deze gratis webinar zijn 100 deelnemers welkom. Schrijf je in op de website van Natuurpunt Natuurbeheer met herdwickschapen.

 


 

 

Disclaimer: Deze website wordt samengesteld met informatie van en over de kern Deurle-Latem van Natuurpunt Gent vzw, en over gerelateerde onderwerpen. Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze website worden ontleend. Hoewel we zorgvuldigheid nastreven bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, kunnen wij niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie en kunnen wij niet aansprakelijk zijn voor de inhoud, noch voor het gebruik dat ervan wordt gemaakt. Links naar andere sites en bronnen, of het feit dat andere sites hierheen verwijzen impliceert in geen geval dat wij akkoord gaan met de inhoud van die sites. Het gebruik van dergelijke links is voor eigen risico.

Cookies: Deze site maakt geen gebruik van cookies.

Rechten: Meent u dat we ondanks onze voorzorgen op een of andere manier uw rechten schenden, meldt u dat dan meteen via , zodat we fouten snel kunnen rechtzetten.

Natuurpunt