Natuurpunt kern Deurle-Latem

Publicaties van Natuurpunt Deurle-Latem

Op deze pagina vindt u publicaties van de kern Deurle-Latem van Natuurpunt.

Volg de corona-natuur-etiquette op je wandeling

Sinds de start van de tweede lockdown wordt de natuur opnieuw overspoeld door wandelaars. Ook in onze gebieden is het drukker dan anders. Soms té druk, en dat komt vooral omdat er te weinig natuur is in Vlaanderen. Want je hebt nooit teveel natuurliefhebbers, enkel te weinig natuur.

We vragen daarom de corona-natuur-etiquette van Natuurpunt te respecteren.

Zolang coronamaatregelen gelden, passen we ook onze agendapagina zo goed mogelijk aan.

 

Wandelpaden in Latemse Meersen en aan de Westerplas

Welkom. Misschien hebt u iets aan deze informatie.

Het wandelpad van de Latemse Meersen is nu gemarkeerd met duidelijke, donkerrode wegwijzertjes "Levende Leie". Het pad vermijdt nu het Vlasdijkje (dat van de Kwakstraat naar de Meersstraat loopt), omdat het vaak moeilijk toegankelijk is en de zone doorkruist waar dieren bijzonder kwetsbaar zijn. De wandeling loopt nu over de bredere mooie weg wat verderop.

Tijdelijk is aan het begin van de wandeling (bij het gemeentehuis) de verbinding tussen de Meersstraat en de Kwakstraat afgesloten. De gemeente vervangt er het knuppelpad. Door het broedseizoen zal dit pas tegen het einde van de zomer 2021 weer toegankelijk zijn. Tot dan kunt u beter op de Meersstraat blijven tot voorbij de bocht aan de Blekerij. Dat geldt ook voor de terugweg.

In 2019 heeft Natuurpunt Kern Deurle-Latem de wandelpaden in de Latemse Meersen en aan de Westerplas geïnspecteerd, met speciale aandacht voor afsluitingen, bewegwijzering, informatieborden en de toestand van de paden. Het rapport diende als basis voor de verbeterwerken die nu aan de gang zijn..

De wegwijzertjes in de Latemse Meersen zijn geplaatst, de informatieborden zijn besteld, paden worden hersteld en aan de verbetering van afsluitingen wordt gewerkt.

U mag ons altijd een berichtje sturen via of bel Frederik Van Vlaenderen op .

...klik voor de 10 corona-wandeltips...

...minder...

 

10 tips om veilig en gezond van de natuur te genieten

1. Hou afstand en laat elkaar vlot passeren. Hou even in op smalle stukken, wacht geduldig op een plek waar je elkaar kan voorbijsteken. Kruis elkaar niet op vlonder- of knuppelpaden.

2. Volg de routes indien mogelijk in de richting van de bordjes. Vooral bij het kruisen is afstand houden moeilijk. De wandelingen van Natuurpunt hebben doorgaans een vaste richting.

3. Laat geen vuilnis achter. In veel natuurgebieden staan geen vuilbakken om het natuurplaatje niet te verstoren. Neem je afval dan gewoon mee terug naar huis.

4. Hou de hond aan de leiband. Loslopende honden verstoren de natuur grondig. Reetjes en vogels raken erdoor opgeschrikt. Andere bezoekers ook.

5. Blijf op de paden. We hebben spijtig genoeg te weinig natuur in Vlaanderen om vrij rond te struinen zonder de natuur te verstoren.

6. Ga wat vroeger of wat later wandelen. ’s Ochtends vroeg heb je trouwens het mooiste licht en heb je meer kans om vogels, reetjes en eekhoorns te zien. Ook de avondschemering zorgt voor een magische sfeer.

7. Zoek de minder bekende natuur op. Natuurpunt beheert meer dan 500 natuurgebieden in heel Vlaanderen. Daar zitten echte pareltjes tussen. Je ontdekt ze op deze interactieve kaart.

8. Kies eens een alternatieve startplaats. Vaak is het vooral erg druk aan de klassieke toegangspoorten, zoals de abdij aan Averbode Bos & Heide. Terwijl er tientallen andere plaatsen zijn om van te vertrekken.

9. Kom bij voorkeur met de fiets. De parkings geraken snel overvol. Of parkeer je auto wat verderop. Maar wel reglementair, anders eindigt je wandeling met een boete.

10.Doe ook iets terug voor de natuur waar je zo van geniet. Dat kan bijvoorbeeld door zelf afval op te ruimen, door lid of vrijwilliger te worden bij een natuurbeschermende vereniging zoals Natuurpunt, of door een financiële bijdrage te doen voor meer natuur. Als je nu BOS sms’t naar 8686 kan je 4 € schenken voor 2 m2 extra bos.

Artikels in Snep!, het afdelingstijdschrift van Natuurpunt Gent

In Snep! verschijnen in elk nummer degelijke, boeiende artikels over natuurstudie, beleid inzake natuur, ruimtelijke ordening, natuureducatie voor kinderen, aankondigingen en verslagen van activiteiten... Artikels aangeleverd door de kern Deurle-Latem kunt u hieronder afladen (in pdf-formaat).

Bomen in dreven

 


 

 

Disclaimer: Deze website wordt samengesteld met informatie van en over de kern Deurle-Latem van Natuurpunt Gent vzw, en over gerelateerde onderwerpen. Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze website worden ontleend. Hoewel we zorgvuldigheid nastreven bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, kunnen wij niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie en kunnen wij niet aansprakelijk zijn voor de inhoud, noch voor het gebruik dat ervan wordt gemaakt. Links naar andere sites en bronnen, of het feit dat andere sites hierheen verwijzen impliceert in geen geval dat wij akkoord gaan met de inhoud van die sites. Het gebruik van dergelijke links is voor eigen risico.

Cookies: Deze site maakt geen gebruik van cookies.

Rechten: Meent u dat we ondanks onze voorzorgen op een of andere manier uw rechten schenden, meldt u dat dan meteen via , zodat we fouten snel kunnen rechtzetten.

Natuurpunt